Czerwone risotto

Risotto to danie z rodzaju tych szybkich i które zawsze wychodzą. I takie właśnie lubię. Użyłam ryżu naturalnego brązowego, jest dobry i wyjątkowo wartościowy ma tylko jedną wadę, długo trzeba go gotować. Polecam więc użycie innego ulubionego ryżu.

Czerwone risotto

Składniki:

– 300 g ryżu naturalnego – brązowego
– 2 cebule
– 5 pomidorów
– 2 kabanosy
– oregano, sól, pieprz,  sodka papryka
[:Listonic]

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni. Kabanosy pokroić w cienkie talarki, dodać do cebuli i chwilę podsmażać.


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w sporą kostkę, dodać do cebuli i kiełbasy. Poddusić. Dodać ryż i wszystko razem dusić na średnim ogniu aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić do smaku.


Aby przyspieszyć danie, ryż można ugotować oddzielnie i przed podaniem wymieszać z sosem.

Przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera.

4 komentarze

  1. świetnie wygląda..;)

  2. świetnie wygląda..;)

  3. świetnie wygląda, ale to nie jest risotto :(

  4. świetnie wygląda, ale to nie jest risotto :(

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*