Babka z pomarańczą

Zostało mi kilka pomarańczy i tak się zastanawiałam co z nich zrobić. Pomyślałam że upiekę ciasto, trochę trwało zanim wymyśliłam jakie ma być to ciasto. Podumałam i wyszła mi o to taka pyszna babka. Pachnąca, lekka i wilgotna.

Babka z pomarańczą


Składniki:
– 200 g mąki
– 200 g cukru
– 200 ml oleju
– 5 jajek
– 2 pomarańcze (100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy)
– 6 g cukru pudru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, w dalszym ciągu miksując dodać olej i sok z pomarańczy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
Formę do ciasta posmarować olejem i posypać kaszą manną, wlać ciasto.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.


Po przestudzeniu ciasta można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem pomarańczowy.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*