Blok czekoladowy

Oj zabierałam się do tego bloku dobrych kilka lat. Przepis mam od koleżanki z pracy. Ten jest chyba trzeci? Cały czas ten sam, ale zawsze gdzieś gubiłam te karteluszki. Tym razem dostałam i od razu zrobiłam. No i powiedzcie mi – dlaczego dopiero teraz? Oj było pyszne.
Przyznam się do dużego błędu jaki popełniłam w trakcie przygotowań tego bloku – zrobiłam go z połowy porcji, zdecydowanie polecam nie dzielić na połowę.

Blok czekoladowy

Składniki:
– 190 g margaryny
– 250 g cukru
– 2 łyżki kakao
– 6 łyżek wody
– 250 g mleka w proszku
– 200 g herbatników
– 100 g rodzynek
– 50 g orzechów ziemnych

Przygotowanie:
Margarynę, cukier, kakao, wodę i mleko podgrzać na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich składników.


Odstawić z ognia, dodać pokruszone herbatniki i orzechy i rodzynki. Wymieszać.


Masę przełożyć do naczynia (najlepiej wyłożonego folią spożywczą) i odstawić do ostygnięcia.


Najlepiej smakuje na drugi dzień.

6 komentarzy

  1. Wygląda niesamowicie, ale obawiam się że gdybym spróbowała to na jednym kawałku by się nie skończyło :D

  2. Fiolunka – i o to właśnie chodzi :)

  3. Wygląda niesamowicie, ale obawiam się że gdybym spróbowała to na jednym kawałku by się nie skończyło :D

  4. najsmaczniejsze.pl

    Fiolunka – i o to właśnie chodzi :)

  5. Blok dla mnie to wspomnienie dzieciństwa :)

  6. Blok dla mnie to wspomnienie dzieciństwa :)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*