Składniki:
– około 1,5 litra bulionu
– 6 ziemniaków
– 2 marchewki
– natka pietruszki
– koperek
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
– 1 jajko
– 4 łyżek mąki
– szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchew oczyścić i pokroić w talarki, razem ugotować w bulionie. Dodać przyprawy.
Do jajka dodać szczyptę soli i 4 łyżki mąki, zrobić zacierki i wrzucać na wrzącą zupę.
Możemy lekko zagęścić zupę mieszając 1 łyżkę śmietany z 1 łyżką mąki. Aby śmietana się nie zważyła dobrze jest wlać kilka łyżek gorącej zupy do śmietany, wymieszać, po czym przelać wszystko do garnka.
Przed podaniem zupy pokroić koperek i pietruszkę i dodać do garnka.