Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Sezon na szpinak w pełni, wiec dziś proponuję przepis na zupa krem ze szpinaku. Te zielone liście, dostępne są przez cały rok, jednak zupę polecam przygotować ze świeżych liści, najlepiej takich eco – tak, zdobyłam takie, dzięki sąsiedzkiej letniej wymianie warzyw i owoców – dziękuję Jolu :) Zupa jest smaczna i bardzo delikatna. Swoim smakiem przypomina zupę szczawiową. Smacznego!

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 0,5 l bulionu warzywnego (albo drobiowego)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 jajka bażanta (ugotowane na twardo)

Zupa ze szpinaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej masło, następnie zeszklij obraną i posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Szpinak dokładnie umyj, usuń ogonki, dodaj do podsmażonej cebulki. Dusić do miękkości. Dodaj wcześniej ugotowane ziemniaki, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie całość zmiksuj na gładki krem. Śmietanę rozcieńcz z odrobiną gorącej zupy, dolej do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny. Zupę rozlej do miseczek, każdą porcje posyp serem oraz udekoruj przekrojonym na pół jajkiem.

Zupa szpinakowa