Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Sezon na szpinak w pełni, wiec dziś proponuję przepis na zupa krem ze szpinaku. Te zielone liście, dostępne są przez cały rok, jednak zupę polecam przygotować ze świeżych liści, najlepiej takich eco – tak, zdobyłam takie, dzięki sąsiedzkiej letniej wymianie warzyw i owoców – dziękuję Jolu :) Zupa jest smaczna i bardzo delikatna. Swoim smakiem przypomina zupę szczawiową. Smacznego!

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 0,5 l bulionu warzywnego (albo drobiowego)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 jajka bażanta (ugotowane na twardo)

Zupa ze szpinaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej masło, następnie zeszklij obraną i posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Szpinak dokładnie umyj, usuń ogonki, dodaj do podsmażonej cebulki. Dusić do miękkości. Dodaj wcześniej ugotowane ziemniaki, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie całość zmiksuj na gładki krem. Śmietanę rozcieńcz z odrobiną gorącej zupy, dolej do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny. Zupę rozlej do miseczek, każdą porcje posyp serem oraz udekoruj przekrojonym na pół jajkiem.

Zupa szpinakowa

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*