Pischinger – Wafle czekoladowe, najlepsza słodka domowa przekąska do kawy. To tylko jedna z wielu propozycji przełożenia kruchych wafelków, moja propozycja to masa kajmakowa połączona z gorzkim kakao, która nie przypadkowo pojawia się w dnu dzisiejszym, w końcu mamy dzień czekolady :) Smacznego!
Pischinger – Wafle czekoladowe
Składniki:
- 1 opakowanie świeżych wafli
- 1 słodkie mleko skondensowane w puszce (albo gotowa masa kajmakowa)
- 100 g masła
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady (albo deserowej)
- 50 g pokruszonych orzechów laskowych albo włoskich do posypania
Przygotowanie:
Puszkę mleka włóż do garnuszka z wodą i gotuj przez 2,5-3 godziny. Ostudź. Miękkie masło ubij na puszysty krem, następnie stopniowo dodawaj masę powstałą z ugotowanego mleka oraz przesiane kakao. Dobrze wymieszaj. Aby przyspieszyć ten proces, do przygotowania kremu możesz użyć gotowej masy kajmakowej. Do kremu możesz również dodać zmielone orzechy.
Wafle przekładaj powstałą masą czekoladową. Gotowe wafle owiń folią aluminiową albo spożywczą, mocno dociśnij jakimś ciężkim przedmiotem i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej, następnie oblej nią gotowe wafle i posyp drobno posiekanymi orzechami.
Do wafli polecam również masę kajmakową o smaku czekolady, albo orzechów.