Pasta z makreli

Pasta z makreli

Pasta z makreli to smak mojego dzieciństwa, pamiętam, jak rodzice przygotowywali właśnie taką pastę. Pasta jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Idealna na leniwe weekendowe śniadanie. Smacznego!

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela (ok. 220 g po usunięciu skóry i ości)
  • 1 czerwona (albo biała) cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • 2 łyżki masła (lub oleju) do smażenia
  • szczypiorek do posypania kanapek (niekoniecznie)

Pomidorowa pasta z makreli

Przygotowanie:

Makrelę obierz ze skóry i usuń wszystkie ości. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość zmiksuj blenderem (ewentualnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieć widelcem). Cebulę obierz, posiekaj w drobna kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle, dodaj do rozdrobnionej makreli. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw, jeśli zachodzi taka konieczność. Pasta z makreli jest już gotowa! Teraz tylko posmarować pastą kanapki, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i pyszne śniadanie gotowe.

Pasta z makreli i pomidorów