Dziś zapraszam po przepis na ciasto Snikers, które jest delikatne, słodkie, z moją ulubioną masą krówkową, która świetnie komponuje się z solonymi orzeszkami ziemnymi. Idealne ciasto na pochmurny weekend – z takim ciastem deszcze nie straszne ;) Smacznego!
Ciasto Snikers
Składniki (blaszka 25×25 cm):
Ciasto miodowe:
- 340 g mąki
- 110 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki sody
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao (według uznania)
Krem:
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 350 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Oraz:
- 400 g masy kajmakowej (krówka)
- 150 g orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
Ciast miodowe: W misce umieść wszystkie składniki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części, następnie jedną część rozwałkuj (do rozmiarów formy 25x25x cm) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut do zarumienienia. Ciasto wyjmij i ostudź na kratce. Z drugą porcją masy postępuj dokładnie w ten sam sposób.
Krem: W rondelku umieść żółtka oraz cukier, dokładnie wymieszaj, następnie zacznij podgrzewać na bardzo słabym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie do masy dodaj mleko wymieszane z proszkiem budyniowym oraz cukrem waniliowym. Całość mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować (należy uważać, aby budyń się nie przypalił). Całość ostudź. Miękkie masło utrzyj na miękką, puszystą masę, następnie – cały czas miksując – dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
Gdy ciasto ostygnie, przełóż jedno ciasto do formy, posmaruj je połową masy kajmakowej, przełóż krem i wyrównaj. Ułóż drugi upieczony i ostudzony blat – delikatnie dociśnij. Wierzch posmaruj pozostałą masą kajmakową. Całość posyp słonymi orzeszkami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mmm, schrupałabym kawałeczek :)
Mmm, schrupałabym kawałeczek :)
Chciałam zapytać, czy ciacho jest raczej z tych wyższych, czy nie bardzo? Może jakieś porównanie? ;)
Pozdrawiam i śle gratulacje! Bo prezentuje się naprawdę wspaniale! =]
Jakiej śmietany mam uzyc?
Czy mogłabym prosić o przepis w przypadku blaszki 40×25?:)
Pychotka. Polecam z czystym sercem. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam.