Kotlety ziemniaczane z łososiem

Kotlety ziemniaczane z łososiem

Kotlety ziemniaczane z łososiem i delikatnym sosem są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Kotleciki są lubiane przez dzieci, co mnie bardzo cieszy i jeśli tylko mają na to ochotę mogą je jeść tylko z dodatkiem warzyw :) Przepis na kotlety z łososiem za każdym razem mogą smakować troszkę inaczej, a to za sprawą ziół, które do nich dodacie. Smacznego!

Kotlety ziemniaczane z łososiem

Kotlety ziemniaczane z łososiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 250 g łososia bez skóry
  • 100 g groszku konserwowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku (pietruszki, szczypiorku)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz (do smaku)

Kotlety ziemniaczane

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, zalej zimną, osolona wodą i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj umytego i osuszonego łososia oraz odsączony groszek konserwowy. Całość gotuj, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a łosoś ugotowany. Następnie odsącz wodę, a warzywa i rybę dokładnie rozgnieć widelcem. Ostudź. Do schłodzonej masy dodaj jajko, garść bułki tartej, posiekany koperek (albo pietruszkę czy szczypiorek), dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, następnie formuj klopsiki, obtaczaj je w bułce tartej lekko rozpłaszczając. Kotlety ziemniaczane smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem oraz z sosem sojowym, Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kotlety z łososiem