Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa to jeden z tych przetworów, który powinien znaleźć się w słoiczku, aby zimową porą można było sobie powspominać ten przyjemny czas, w którym jagody owocują :) Frużelina jagodowa można podawać z naleśnikami, goframi, albo, jako dodatek do ciast i deserów. Smacznego!

Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa

Składniki (2 małe słoiczki):

  • 250 g jagód
  • 70 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Domowa frużelina jagodowa

Przygotowanie:

Jagody umyj, wsyp do garnka, dodaj cukier i lekko nim potrząśnij, aby cukier wymieszaj się z jagodami. Chwilę podsmażaj na średnim ogniu, następnie dodaj sok z cytryny i połowę wody, dalej podgrzewaj na średnim ogniu., aż jagody zaczną się gotować. Zmniejsz temperaturę pod palnikiem, w ten sposób jagody gotuj jeszcze przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w pozostałej wodzie, wlej do jagód, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 1 minutę, aż frużelina zgęstnieje.

Gorącą frużelinę możesz podać od razu po przygotowaniu, albo przelać do umytych, wyparzonych i dokładnie wytartych słoiczków, mocno zakręcać i odstaw odwracając słoik nakrętką do dołu. Odstawy do wystudzenia, po wystygnięciu pokrywki powinny być lekko wklęsłe.

Frużelina z owoców leśnych

Z innych polecanych przetworów, które polecam zamknąć na zimę w słoiczku to galaretka z czerwonego agrestu oraz dżem brzoskwiniowy z lawendą.