Galaretka agrestowa

Galaretka z czerwonego agrestu

Galaretka z czerwonego agrestu to moja propozycja na zamknięcie lata w słoiku.

Agrest to taki zapomniany owoc. Gdy byłam mała, pamiętam jak w ogródku babci agrest rósł wszędzie. Robione były kompoty, soki, dżemy, dodawano do ciast albo słodki zjadało się prosto z krzaka. Później przez wiele, wiele lat poszedł w odstawkę. Zarósł, wycięto go czy wysechł? Nie mam pojęcia. I aż pewnego razu, rodzice posadzili w swoim ogródku 5 krzaków czerwonego agrestu. Od tego momentu mamy pyszny czerwony agrest.

Polecam przygotowanie pysznej słodkiej galaretki agrestowej. Z podanych składników wyszło 7 słoiczków (około 230 ml).

Galaretka agrestowa

Składniki:

  • 5 litrów agrestu czerwonego (2,5 kg)
  • 2 opakowania cukru żelującego 3:1 (1 kg)

Galaretka z czerwonego agrestu

Przygotowanie:
Owoce przepłukać, oczyścić i zagotować bez wody (około 30 minut). Agrest przetrzeć przez sito, ostudzić. Do zimnych przetartych owoców dodać cukier żelujący, zagotować ciągle mieszając (przez 3 minuty).

Galaretka z agrestu

Gorącą galaretkę wlać do wyparzonych słoiczków.
Odwrócić pokrywką do dołu na około 10 minut.

4 komentarze

  1. pysznie wygląda!

  2. Doroto, dziękuję, a i też tak smakuje :)

  3. najsmaczniejsze.pl

    Doroto, dziękuję, a i też tak smakuje :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*