Galaretka z czerwonego agrestu to moja propozycja na zamknięcie lata w słoiku.
Agrest to taki zapomniany owoc. Gdy byłam mała, pamiętam jak w ogródku babci agrest rósł wszędzie. Robione były kompoty, soki, dżemy, dodawano do ciast albo słodki zjadało się prosto z krzaka. Później przez wiele, wiele lat poszedł w odstawkę. Zarósł, wycięto go czy wysechł? Nie mam pojęcia. I aż pewnego razu, rodzice posadzili w swoim ogródku 5 krzaków czerwonego agrestu. Od tego momentu mamy pyszny czerwony agrest.
Polecam przygotowanie pysznej słodkiej galaretki agrestowej. Z podanych składników wyszło 7 słoiczków (około 230 ml).
Składniki:
- 5 litrów agrestu czerwonego (2,5 kg)
- 2 opakowania cukru żelującego 3:1 (1 kg)
Przygotowanie:
Owoce przepłukać, oczyścić i zagotować bez wody (około 30 minut). Agrest przetrzeć przez sito, ostudzić. Do zimnych przetartych owoców dodać cukier żelujący, zagotować ciągle mieszając (przez 3 minuty).
Gorącą galaretkę wlać do wyparzonych słoiczków.
Odwrócić pokrywką do dołu na około 10 minut.
pysznie wygląda!
pysznie wygląda!
Doroto, dziękuję, a i też tak smakuje :)
Doroto, dziękuję, a i też tak smakuje :)