Strucla makowa

Strucla makowa

Upieczona strucla makowa przeszła moje oczekiwania. I tu powinnam kolejny raz podziękować mojej zagorzałej fance, która od czasu do czasu podsyła mi pomysły. Tym razem był to przepis na struclę makową, którą od kilku lat towarzyszy jej w czasie świąt bożonarodzeniowych. Karolina dziękuję, ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne, z dużą ilością nadzienia, ale przecież Ty to wszystko już wiesz :) Polecam te ciasto wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy boją się przygotować tradycyjną struclę makową na cieście drożdżowym – to jest ten przepis na struclę, który zawsze wychodzi. Smacznego!

Dodam jeszcze, że po upieczeniu i przekrojeniu ciasta, moim oczom ukazał się piękny widok makowych wąsów, które przypomniały mi o bardzo słusznej akcji Movember, która właśnie dziś się kończy.

Strucla makowa

Strucla makowa

Składniki (forma o wymiarach 12×22 cm):
Ciasto:

  • 100 g chudego twarogu (nie mielony)
  • 200 g mąki
  • 60 ml mleka
  • 55 g oleju
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 350 g masy makowej z bakaliami
  • 50 g rozdrobnionych orzechów laskowych (włoskich albo migdałów)
  • kilka kropel olejku rumowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Oraz:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • cukier puder do dekoracji

Strucla makowa z bakaliami

Przygotowanie:
Ciasto: W misce rozkrusz twaróg, wlej mleko i olej, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę i wstaw do lodówki na około 20 minut. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 12×22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik ustaw na 180°C.
Nadzienie: Do miski przełóż masę makową, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie strucli

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na prostokąt na grubość ok. 0,5 cm (krótszy bok powinien mieć 22 cm). Na cieście rozsmaruj nadzienie, zachowując 1,5 cm odstęp na krótszych bokach. Następnie delikatnie zacznij zwijać struclę (jednocześnie z obu stron), tak, aby powstały dwa równe wałki ciasta stykające się po środku. Końcówki ciasta delikatnie sklej. Ciasto delikatnie przełóż do wcześniej przygotowanej formy i obficie posmaruj go roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką śmietany.

Strucla

Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudzone ciasto wyjmij z formy, ułóż na półmisku i posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Strucla z makiem

Strucla z makiem i bakaliami