Sernik z makiem (seromak)

Sernik z makiem (seromak)

Sernik z makiem (seromak) – seromakowiec? Nazwa jest mało istotna, bo najważniejszy jest smak tego sernika, które polecam wpisać na listę ciast świątecznych. Dodatkowo, aby wzbogacić smak sernika, dodałam aksamitną polewę czekoladową. To idealne ciasto na Święta, jestem pewna, że zachwyci wszystkich gości. Smacznego!

Sernik z makiem (seromak)

Sernik z makiem (seromak)

Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm):
Spód:

  • 130 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 40 g cukru pudru (4 łyżki)
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g masy makowej z bakaliami
  • 2 jajka
  • 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady (dałam kropelki czekoladowe)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (dodać, jeśli masa będzie zbyt wodnista)

Masa serowa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera riccotta
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 40 g masła

Seromakowiec

Przygotowanie:
Spód: Pokrój w kostkę zimne masło, dodaj cukier puder, mąkę sól oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki (grubość około 3-5 mm), przełóż je do formy i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie ciasta

Gdy ciast ostygnie, wyjmij je z lodówki, nakłuj widelcem, następnie podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Następnie ciasto przestudź, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 175°C.
Masa makowa: W misce wymieszaj masę makową, żółtka i kropelki czekoladowe. Następnie dodaj ubite na sztywną pianę białka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Masę makową przełóż na ostudzony spód i wyrównaj.

Masa makowa

Masa serowa: Ser mascarpone oraz ser riccotta zmiksuj razem z jajkami, cukrem i mąką. Następnie masę delikatnie przełóż na masę makową i wyrównaj.

Masa serowa

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony. Upieczony sernik wystudź.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej albo nad parą wodną, dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż masło się rozpuści. Gotową polewą polej schłodzony sernik.

Seromak

22 komentarze

  1. Wygląda idealnie. Jak z najlepszej cukierni. To moje ulubione świąteczne ciasto :) Czekam na nie cały rok :)

  2. uwielbiam go! ale zwykle zamiast warstw robię w masie serowej kleksy z masy makowej :]

  3. Czy sernik lepiej wstydzić w piekarniku czy wyjąć?

  4. Wygląda bajecznie :)

  5. Zbliżają się już święta i pyszne ciasta już można znaleść.
    Śliczne zdjęcia:)

  6. Genialny! I jak pięknie pokrojony !:)

  7. Kulinarne Inspiracje

    Piękny :) I taki równiutki :)

  8. Idealny kawałek ciasta;)

  9. Nika, ciasto jest bez proszku do pieczenia.

  10. Do spodu ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia ?

  11. Marta, a dodałaś oba sery, może nie dodałaś mąki ziemniaczanej? Jeśli masz jeszcze masę, dodaj budyń, powinien poradzić sobie z luźną masą twarogową. Jak widać na zdjęciu, moją masę musiałam rozsmarować.

  12. Moja masa serowa nie nadawała się do przełożenia, a jedynie do „przelania” – tak była rzadka. Czy coś zrobiłam nie tak… ?

  13. Robiłam wszystko dokładnie według przepisu. Zerkałam też na Twoje zdjęcia, stąd też moje zmartwienie, bo widziałam, że masa powinna być do rozsmarowania, a nie do przelania… No trudno, ciasto już stygnie i czeka na czekoladę. Jak pokroję, to się przekonam, czy wygląda jak jego „wzór doskonały” :) Pozdrawiam.

  14. U mnie to samo. Dodalam więcej mąki i tez pół budyniu bo akurat tyle miałam ale i tak masa była do wlania a nie rozsmarowania. Ciacho się piecze, zobaczymy jaki będzie efekt :)

  15. Wszystko z serem było OK :) Dało się pokroić i przyznam, że po raz pierwszy jadłam ciasto z połączenia dwóch takich serków – bardzo ciekawy smak. Natomiast jeśli chodzi o masę makową – nigdy więcej nie kupię gotowej. Nie pierwszy raz się nacięłam i obiecywałam sobie, że następnym razem zrobię sama… Ale to tylko objaw lenistwa :))) Dziękuję za fajny przepis – część sernikowa jest przepyszna :) Pozdrawiam.

  16. Bez lukru,bez polewy?posypany tylko cukrem pudrem?pyszny!!!!

  17. Chciałam wykorzystać masę makową, która mi pozostała. Akurat miałam idealną ilość do tego przepisu. Niestety sernik po przekrojeniu w środku okazał się płynny. Może mogłam dać budyń w proszku, jak pisało w komentarzach.

  18. Niestety u mnie to samo, masa serowa była za rzadka.

  19. Witam czy można użyć sera z wiaderka

  20. Tak, tylko wybierz twaróg dobrej jakości i gęsty.

  21. A jakich serków użyłaś? W trakcie pieczenia masa serowa się ścina.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*