Lody waniliowe w wafelku

Lody waniliowe w wafelku

Po raz kolejny przekonałam się, że domowa produkcja lodów jest najlepsza. Nawet nie trzeba mieć do tego specjalnej maszyny. Wystarczy mikser, kilka składników i odrobina chęci – sami widzicie, że przepis na lody waniliowe w wafelku jest bardzo prosty. Na dodatek można je dowolnie modyfikować dodając rożne składniki, tworząc w ten sposób swoje ulubione smaki. Smacznego!

Lody waniliowe w wafelkuSkładniki (forma 25×25 cm):

  • 300 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki np. 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • esencja waniliowa
  • wafle (andruty)

Lody waniliowe

Przygotowanie:
W misce wymieszaj schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone. Do masy dodaj cukier puder i kilka kropel esencji waniliowej, następnie wszytko razem dokładnie zmiksuj (około 5-6 minut).
Formę wyłóż folią aluminiową (albo spożywczą), tak, aby spora jej część wystawała poza blaszkę, folia posłuży do zawinięcia lotów.
Następnie na dnie formy połóż wykrojony do rozmiarów blaszki wafelek, wylej masę, wyrównaj i przykryj kolejnym wafelkiem. Całość lekko dociśnij, aby masa równo przykleiła się do wafelka. Całość zawiń wystającą folią i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Przed podaniem lodów wyjmij je z zamrażalnika i pokrój je na równe kwadraty.

Lody z wanilią