Kurczak w czerwonym sosie curry

Kurczak w czerwonym sosie curry

Lubię szperać w starych przepisach, stać w kuchni i gotować. Czasami jednak bywa tak, że nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji. W tedy sięgam po tak zwane pomoce kuchenne, czyli gotowe dania do których wystarczy dodać mięso, kilka warzyw oraz ryż albo makaron.

Dziś  proponuję danie osobom, które podobnie jak ja od czasu do czasu używają dać ze słoiczków czy saszetek. Na obiad miałam przygotowane piersi kurczaka do którego dodałam Średnio-Ostrego Sosu Tajskie Czerwone Curry oraz Słodki Sos Chilli, które dostałam od marki Blue Dragon. Po około 20 minutach obiad miałam gotowy.

Danie wyszło średnio-ostre. Smakowało nam i z chęcią sięgaliśmy po dokładkę. Jeśli macie ochotę, wypróbujcie mojej propozycji albo przygotujcie danie w swojej wersji i koniecznie opiszcie swoje wrażenia.

Kurczak w ostrym sosie

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 6 dużych pieczarek
  • Średnio-Ostry Sos Tajskie Czerwone Curry Blue Dragon
  • Słodki Sos Chilli Blue Dragon


Kurczak w ostrym sosie curry

Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić w paski i lekko obsmażyć w garnku z dodatkiem oliwy. Przyprawić Słodkim Sosem Chilli (według uznania).

Kurczak z sosem curry
Następnie umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa.

Kurczak z papryką
Chwilę poddusić. Pieczarki obrać i pokroić w ósemki, dodać do mięsa i papryki.

Pieczarki
Od razu wlać Średnio-Ostry Sos Tajskie Curry. Wymieszać.

Sos Tajskie Czerwone Curry
Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podawać z ryżem.