Ciasto czekoladowe z orzechami

Ciasto czekoladowe z orzechami

Odliczanie czas zacząć, pozostało równe 30 dni do świąt. Z tej okazji przygotowałam ciasto czekoladowe z orzechami, pyszne i pachnące. Ma w sobie mnóstwo drobinek czekoladowych.
Obmyślając ciasto i przygotowując się do pracy, myślałam żeby rozpuścić czekoladę (i ewentualnie dosypać mielonych orzechów), ale tak już robiłam wielokrotnie, postanowiłam więc czekoladę z orzechami zetrzeć na tarce i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Jestem zadowolona z wypieku, jedynie co mogłabym poprawić, to zmniejszyć o 50 g cukier, chociaż do gorzkiej kawy ciasto jest idealne, a jeszcze letnie jest najlepsze, ale tego chyba nie muszę mówić.

Dodatkowo zapraszam do zakładki z propozycjami na potrawy świąteczne.

Ciasto czekoladowe z orzechami

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady z orzechami
  • 250 g masła
  • 250 g cukru (200 g wystarczy)
  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto czekoladowe z orzechami

Przygotowanie:
Czekoladę z orzechami zetrzeć na tarce z małymi oczkami (maszynką do ścierania warzyw), połączyć ją cukrem, cukrem waniliowym i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem, cały czas ucierając dodawać na przemian jajko i suche produkty.

Surowe ciasto czekoladowe        Orzechowe z czekoladą

Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy z kominkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez około 50 minut.

Letnie ciasto wyjąc z foremki, polać je polewą czekoladową (rozpuszczona i wymieszana gorzka i mleczna czekolada – po 60 g każda).