Kto nie lubi takich potraw ręka do góry. Ja uwielbiam takie smaki, wszelkiego rodzaju pyzy, kopytka, makarony, oczywiście robione domowym sposobem, pampuchy czy pierogi. Wszystko co mączne i ziemniaczane zajmuje pierwsze miejsce w menu.
Oczywiście nie robię takich dań za często, są bardzo pracochłonne. Ale przez to że rzadko robione to i jeszcze bardziej pyszne.
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 0,5 kg pieczonej wieprzowiny (dałam schab)
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- garść bułki tartej
[:Listonic]
Przygotowanie:
Ciasto: Ziemniaki obrać. Połowę ugotować, przestudzić i przepuścić przez praskę. Drugą połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane czy babkę) i bardzo dokładnie odcisnąć (bo inaczej będzie trzeba sporo mąki dodać aby ciasto się nie kleiło).
Połączyć ze sobą ziemniaki, dodać jajka, mąki, sól i zagnieść dokładnie ciasto. Jeżeli ciasto jest jeszcze zbyt rzadkie, dodać mąkę, ciasto wychodzi podobne do tego na kopytka.
Farsz: Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, zmielić razem z pieczenią, dodać jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki i rozpłaszczać je. Na środku każdego placuszka układać po łyżeczce farszu. Dokładnie sklejać pyzy, formując zgrabne kuleczki.
Innym świetnym i sprawdzonym sposobem jest rozwałkowanie ciasta, lekko podsypując je mąką, wycinać kółka za pomocą kubka, układać na nich farsz i formować pyzy. Tak przygotowane pyzy wychodzą równiutkie.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pyzy. Gotować około 5 minut od chwili, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię.
Pyzy najlepiej smakują polane podsmażonym boczkiem i cebulką.
O woow~! Wiesz, wyglądają tak,że ślinka cieknie! Ależ bym zjadła na obiadek. Pyszności :)
O woow~! Wiesz, wyglądają tak,że ślinka cieknie! Ależ bym zjadła na obiadek. Pyszności :)
Pychotka właśnie wszyscy się opychają ;) dodałam tylko mięso mielone wieprzowo – wołowe i też super.
Pychotka właśnie wszyscy się opychają ;) dodałam tylko mięso mielone wieprzowo – wołowe i też super.
Oj tak, są pyszne. Muszę znowu je przygotować :)
Oj tak, są pyszne. Muszę znowu je przygotować :)
Witam. Nie wiem o co chodzi, ale moje smakują jak surowe ziemniaki.
Witam. Nie wiem o co chodzi, ale moje smakują jak surowe ziemniaki.
Przepyszne,polecam!!!!
Przepyszne,polecam!!!!
nie daje sie mięsa ze schabu do pyz tylko mięso wieprzowe mielone na kotlety nap. łopatką z karkówka