Kopytka z sosem z białej fasoli i kurczaka

Kopytka z sosem to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Czasami zdarza się tak, że zostanie kilka ziemniaków z obiadu, wtedy zagniatam ciasto i robię kopytka ? dzieci je uwielbiają. Polecam!

Kopytka z sosem z białej fasoli i kurczaka

Kopytka z sosem z białej fasoli i kurczaka

Składniki na kopytka:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • ok. 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie:
Ugotowane, schłodzone ziemniaki należy przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Następnie do ziemniaków należy dodać jajka, mąkę oraz sól i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło do ręki, należy dosypać odrobinę mąki i chwilę wyrabiać ciasto. Przygotowaną masę należy podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości ok. 1,5 cm, które następnie należy lekko spłaszczyć i pokroić ukośne w zgrabne kopytka. Przygotowane kopytka trzeba gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Czas gotowania to około 2 minuty od wypłynięcia większości na wierzch.
Do wody można dodać 1 łyżkę oleju, kopytka nie będą się dzięki temu do siebie kleić.

Kopytka z sosem

Składniki na sos:

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 puszka białej fasoli
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:
Piersi kurczaka należy przed przygotowaniem opłukać i oczyścić a następnie pokroić w kostkę. Pokrojone należy podsmażyć na oleju. Do kurczaka należy dodać cebulę pokrojoną w kostkę i całość poddusić. Następnym składnikiem jest fasola (może też być czerwona, będzie bardziej kolorowo), którą należy dodać do kurczaka i całość poddusić. Na koniec należy dolać bulion i przecier, całość pozostawić na kilka minut na małym ogniu żeby nabrało smaku. W między czasie warto dodać przyprawy.
Na koniec sos można lekko zagęścić śmietaną.
Sos, który tutaj proponuję można też wykorzystać np. do klusek kładzionych, makaronu lub ryżu. Całość dobrze komponuje się np. z surówką z kiszonej kapusty.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*