Chrupiący sum

Chrupiący sum

Tak sobie myślę, był już Łosoś zapiekany i Dorsz z posypką, teraz w sumie Suma bym skonsumowała ;) to też to uczyniłam.
Każda rybka jest zdrowa i pyszna (no nie mówię o tych z Wietnamu ;)), więc na pewno jakaś wodna istota jeszcze się tu pokaże :)

Chrupiący sum

Składniki:
– 1 filet suma afrykańskiego
– 1 szklankę rozdrobnionych płatków kukurydzianych
– 2 łyżki sezamu
– sól
– pieprz
– 3-4 łyżki oleju
– cytryna

Przygotowanie:
Filet z suma umyć, zdjąć skórę i pokroić na kilka części. Lekko skropić sokiem z cytryny (niekoniecznie) i przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Płatki kukurydziane wymieszać razem z sezamem i olejem. Ułożyć na rybie.
Suma zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut.
Uważać aby posypka zbytnio się nie spaliła.

  • Ja również bym chętnie takiego suma bym skonsumowała:)