Raz jeszcze kurczak na tapecie. Lubię drób i tyle ;) Tym razem polecam ptaszysko w sosie marchwiowo-koperkowym.
Innym pomysłem wielokrotnie testowanym jest Kurczak na słodko z ananasem oraz jak na jesień przystało Kurczak a’la Strogonow z własnoręcznie zebranymi grzybami :)
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 marchew
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni (w rondelku) rozgrzać olej, dodać kurczaka, obsmażyć. Dodać marchew startą na grubych oczkach, po chwili zalać wodą i razem dusić.
Mąkę dokładnie wymieszać z wodą i jogurtem. Zagęścić mięso z marchewką. Przyprawić do smaku. Na końcu dodać posiekany koperek.
Podawać z ryżem lub kaszą.
Podoba mi się! Marchewka to fajny dodatek do sosu.
Fajny sposób na kurczaka! Marchewka i koperek bardzo do niego pasują :)
Podoba mi się! Marchewka to fajny dodatek do sosu.
Fajny sposób na kurczaka! Marchewka i koperek bardzo do niego pasują :)
Robiłam, pozminiałam troszkę po swojemu i wyszło super :). Dziękuję za pomysł i pozdrawiam, Edyta :)
Robiłam, pozminiałam troszkę po swojemu i wyszło super :). Dziękuję za pomysł i pozdrawiam, Edyta :)