Piersi kurczaka w sosie marchewkowym

Raz jeszcze kurczak na tapecie. Lubię drób i tyle ;) Tym razem polecam ptaszysko w sosie marchwiowo-koperkowym.
Innym pomysłem wielokrotnie testowanym jest Kurczak na słodko z ananasem oraz jak na jesień przystało Kurczak a’la Strogonow z własnoręcznie zebranymi grzybami :)

Piersi kurczaka w sosie marchewkowym

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni (w rondelku) rozgrzać olej, dodać kurczaka, obsmażyć. Dodać marchew startą na grubych oczkach, po chwili zalać wodą i razem dusić.
Mąkę dokładnie wymieszać z wodą i jogurtem. Zagęścić mięso z marchewką. Przyprawić do smaku. Na końcu dodać posiekany koperek.
Podawać z ryżem lub kaszą.

6 komentarzy

  1. Podoba mi się! Marchewka to fajny dodatek do sosu.

  2. Fajny sposób na kurczaka! Marchewka i koperek bardzo do niego pasują :)

  3. Podoba mi się! Marchewka to fajny dodatek do sosu.

  4. Fajny sposób na kurczaka! Marchewka i koperek bardzo do niego pasują :)

  5. Robiłam, pozminiałam troszkę po swojemu i wyszło super :). Dziękuję za pomysł i pozdrawiam, Edyta :)

  6. Robiłam, pozminiałam troszkę po swojemu i wyszło super :). Dziękuję za pomysł i pozdrawiam, Edyta :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*