Kremówka na cieście francuskim

Kremówka Baileys na cieście francuskim

To mój weekendowy wyczyn. Ciasto w stylu kremówki. Pyszne, kruche ciasto francuskie przełożone kremem z likierem Baileys. Oczywiście likieru nie trzeba dodawać – wtedy kremówka będzie miała wspaniały słodko-waniliowy smak.
Przed pokrojeniem ciasta należy je dobrze schłodzić w lodówce. Najlepiej wstawić je na całą noc do lodówki. Krem ładnie zastyga i kremówkę można ładnie pokroić.

Kremówkę jadłam w dniu wykonania – była dobra – i na drugi dzień – była o wiele lepsza. Polecam.

Kremówka na cieście francuskim

Składniki:
– 1 płat ciasta francuskiego
– 600 ml mleka 3,2 %
– 220 g cukru
– 100 g masła
– 3 jajka
– 6 łyżek mąki
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki likieru Baileys (można ominąć)

Kremówka z likeirem Bayleys
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć w połowie. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez około 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
Do garnka wlać mleko, dodać mąkę, jajka, likier oraz cukier waniliowy. Wymieszać. Cały czas mieszając gotować na średnim ogniu, aż do zgęstnienia. Tak powstałą masę (budyń) ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce masy budyniowej.

Kremówka z kremem Bayleys
Krem przełożyć na jeden blat ciasta francuskiego, przykryć drugim i lekko docisnąć. Przed pokrojeniem, ciasto dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

18 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie i…prosto:) Na pewno wypróbuję ten przepis!

  2. wygląda znakomicie! aż ślinka cieknie

  3. Mmm ale nabrałam na nią ochoty.W blasze o jakich wymiarach było robione ?

  4. Wygląda przepysznie i…prosto:) Na pewno wypróbuję ten przepis!

  5. wygląda znakomicie! aż ślinka cieknie

  6. kuchennefascynacje

    Mmm ale nabrałam na nią ochoty.W blasze o jakich wymiarach było robione ?

  7. Musi byc pyyyyszna!:)

  8. Jag – dziękuję :) ja następnym razem zrobię bez dodatków, taka waniliową :)
    Asiu, Kaś – dziękuje :)
    Kuchennefascynacje – nie piekłam w blaszce, rozwinęłam ciasto francuskie i przecięłam na pół
    Majano – oj jest :)

  9. Musi byc pyyyyszna!:)

  10. najsmaczniejsze.pl

    Jag – dziękuję :) ja następnym razem zrobię bez dodatków, taka waniliową :)
    Asiu, Kaś – dziękuje :)
    Kuchennefascynacje – nie piekłam w blaszce, rozwinęłam ciasto francuskie i przecięłam na pół
    Majano – oj jest :)

  11. wygląda fenomenalnie …muszę kiedys w końcu zrobić takową:)

  12. Jolanta Szyndlarewicz

    wygląda fenomenalnie …muszę kiedys w końcu zrobić takową:)

  13. Mam aby mleko 2%!!! Nie wyjdzie z takim? ;) Bo nabralam takiej ochoty, ze juz bym robila :D

  14. Mam aby mleko 2%!!! Nie wyjdzie z takim? ;) Bo nabralam takiej ochoty, ze juz bym robila :D

  15. Ania, wyjdzie. Smacznego :)

  16. najsmaczniejsze.pl

    Ania, wyjdzie. Smacznego :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*