W mojej kuchni ostatnio rządzi ciasto francuskie – dziś polecam ślimaki z twarożkiem i cynamonem. Cóż zrobić, zakochałam się w nim. Dziś polecam ślimaczki słodko-wytrawne. Jedząc je można wyczuć odrobinę słodyczy, troszkę cynamonu i lekko wyczuwalny twarożek. Pyszna przekąska dla dzieci. Można podjadać je na co dzień albo podać na świąteczny stół.
Ślimaki z twarożkiem i cynamonem
Składniki:
- 1 ciasto francuskie (ok. 300 g)
- 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- ? łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem śmietankowym, zachowując z jednej strony margines. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Do takich ślimaków możecie użyć również serków twarogowych owocowych, ale radzę ominąć cukier, ponieważ w tych serkach jest już wystarczająca jego ilość :)
Następnie ciastka pociąć na paski o szerokości 3 cm. Zwinąć w ślimaczki, końcówki można zwilżyć wodą. Całe ślimaki można posmarować żółtkiem czy słodką śmietanką, ale nie jest to konieczne.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez około 15-20 minut.
Polecam również inne przekąski z ciasta francuskiego, na słodko i wytrawnie: Polecam ciasto francuskie z oregano i pomidorkami, z brokułem i mozzarellą, z jabłkami i orzechami, Słodkie choinki z ciasta francuskiego oraz Ciastka francuskie z makiem. A po więcej przepisów z użyciem ciasta francuskiego zapraszam na podstronę z rozmaitymi przekąskami z użyciem tego ciasta.
Śliczne te ślimaczki:)
Majano, dziękuję :)
Śliczne te ślimaczki:)
Majano, dziękuję :)