Ślimaki z serkiem i cynamonem

Ślimaki z twarożkiem i cynamonem

W mojej kuchni ostatnio rządzi ciasto francuskie – dziś polecam ślimaki z twarożkiem i cynamonem. Cóż zrobić, zakochałam się w nim. Dziś polecam ślimaczki słodko-wytrawne. Jedząc je można wyczuć odrobinę słodyczy, troszkę cynamonu i lekko wyczuwalny twarożek. Pyszna przekąska dla dzieci. Można podjadać je na co dzień albo podać na świąteczny stół.

Ślimaki z twarożkiem i cynamonem

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie (ok. 300 g)
  • 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Ślimaki z twarożkiem i cynamonem

Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem śmietankowym, zachowując z jednej strony margines. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Do takich ślimaków możecie użyć również serków twarogowych owocowych, ale radzę ominąć cukier, ponieważ w tych serkach jest już wystarczająca jego ilość :)

Następnie ciastka pociąć na paski o szerokości 3 cm. Zwinąć w ślimaczki, końcówki można zwilżyć wodą. Całe ślimaki można posmarować żółtkiem czy słodką śmietanką, ale nie jest to konieczne.

Ciasto francuskie z twarożkiem

Ślimaczki Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez około 15-20 minut.

Ciasto francuskie z cynamonem

 

Ślimaki z ciasta francuskiego

Polecam również inne przekąski z ciasta francuskiego, na słodko i wytrawnie: Polecam ciasto francuskie z oregano i pomidorkami,  z brokułem i mozzarellą,  z jabłkami i orzechami, Słodkie choinki z ciasta francuskiego oraz Ciastka francuskie z makiem. A po więcej przepisów z użyciem ciasta francuskiego zapraszam na podstronę z rozmaitymi przekąskami z użyciem tego ciasta.

4 komentarze

  1. Śliczne te ślimaczki:)

  2. Śliczne te ślimaczki:)

  3. najsmaczniejsze.pl

    Majano, dziękuję :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*