Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe z toffi

Dużo kokosu, toffi i herbatniki – to całe ciasto. Polecam je ze względu na szybkość przygotowania – choć konieczne jest, aby postało przez noc albo i dłużej w lodówce.
Wtedy jest najlepsze. Ale zacznę od początku.
Dwa dni temu dostałam wiadomość od Kasi z Wypieków z pasją, a w niej wspomnienia na temat naszych wcześniejszych wspólnych i bardzo udanych wypieków. A że dawno razem nie piekłyśmy, postanowiłyśmy szybko to nadrobić. Wybrałam numer do Kasi, zdałyśmy szybką relację co mamy w lodówce i na co mamy chęć. Już po chwili obie wiedziałyśmy jaki jest plan, wystarczył moment i obie stałyśmy w kuchni i zabierałyśmy się do pracy.

Ciasto kokosowe
Po kilku godzinach, jeszcze tego samego dnia spróbowałam ciasta. Oj jakie to było słodkie, aż za słodkie. Następnego dnia było już pyszne, miękkie, z lekką nutą kokosu. Co prawda z początku miałam problem z jego pokrojeniem. W niektórych miejscach polewa czekoladowa była za twarda, pomógł nóż polany gorącą wodą.

Najlepszą ocenę dostałam od sąsiada, który dostał kawałek do spróbowania po przyjściu z zerówki. Piątka bez dwóch zdań.
To kolejny przykład, że dzieci znają się najlepiej na tym co dobre.


Składniki (blaszka o wym. 10×35 cm):
Masa budyniowa:
– 1 puszka mleczka kokosowego (np. Blue Dragon)
– 1 budyń śmietankowy bez cukru (można zastąpić kokosowym)
– 2 łyżki cukru pudru do budyniu
– 50 g wiórków kokosowych
Oraz:
– masa toffi
– herbatniki (ewentualnie krakersy)
– 100 g czekolady, najlepiej gorzkiej albo deserowej
– 4 małe batony Bounty (można zastąpić prażonymi wiórkami kokosowymi)

Ciasto kokosowe z toffi
Przygotowanie:
Do rondelka wlać 350 ml mleczka kokosowego i zagotować. W pozostałych 50 ml rozpuścić budyń, dodać cukier, przelać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Dodać wiórki kokosowe i przestudzić.

Ciasto przekładane z budyniem kokosowymCiasto przekładane z toffi
W foremce (niekoniecznie) układać kolejno:
– herbatniki (można zastąpić krakersami)
– masa toffi
– herbatniki
– masa budyniowa
– herbatniki (można zastąpić krakersami)
– masa toffi
– herbatniki
– masa budyniowa

Ciasto przekładane z herbatnikami

Ciasto przekładane z czekoladą
Jeśli zostanie troszkę masy toffi, można nią posmarować boki i górę ciasta. Czekoladę rozpuścić i udekorować ciasto cienkimi strużkami (aby czekolada nie była za twarda, najlepiej dodać 2-3 łyżki śmietanki 30-36%). Bounty pokroić i ułożyć na cieście.
Ciasto należy schłodzić, najlepiej przez całą noc, albo nawet dobę. Najlepiej smakuje po dwóch nocach w lodówce, zwłaszcza gdy do ciasta doda się krakersy, które są twardsze od herbatników i trzeba dłużej czekać żeby zmiękły.

Ciasto z kokosem

 

32 komentarze

  1. cudeńko :) Jaka szkoda że już tylko wspomnienia po nim zostały.
    Dziękuję Aguś :)

  2. Kasiu, masz rację, wszystko zniknęło w jeden dzień – a mało nie było :) Ja mam plan na następne spotkanie :D

  3. milk_chocolate84

    cudeńko :) Jaka szkoda że już tylko wspomnienia po nim zostały.
    Dziękuję Aguś :)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Kasiu, masz rację, wszystko zniknęło w jeden dzień – a mało nie było :) Ja mam plan na następne spotkanie :D

  5. Wygląda rewelacyjnie… muszę spróbować…

  6. Wygląda rewelacyjnie… muszę spróbować…

  7. Smakowite ciacho. Wspaniałe, aż ślinka cieknie.
    Pozdrowienia:)

  8. Smakowite ciacho. Wspaniałe, aż ślinka cieknie.
    Pozdrowienia:)

  9. Pysznie wyszło Wam kolejne wspólne pieczenie:) Ja również lubie piec z Kasią:)

  10. Jolanta Szyndlarewicz

    Pysznie wyszło Wam kolejne wspólne pieczenie:) Ja również lubie piec z Kasią:)

  11. Tomaszu, koniecznie :)
    Majanko, pysznie było, szkoda, że tak szybko zniknęło :)
    Jolu, dziękuję, no i kiedy my razem coś upichcimy? ;)

  12. najsmaczniejsze.pl

    Tomaszu, koniecznie :)
    Majanko, pysznie było, szkoda, że tak szybko zniknęło :)
    Jolu, dziękuję, no i kiedy my razem coś upichcimy? ;)

  13. Robię podobne tylko z masą śmietanową. Rzeczywiście, jest bardo słodkie…ale jakie pyszne :))

  14. Robię podobne tylko z masą śmietanową. Rzeczywiście, jest bardo słodkie…ale jakie pyszne :))

  15. niezapominajkaa85

    witam,
    a czy ktoś może wie gdzie można dostać budyń kokosowy?

  16. Niezapominajko, ja kupowałam w Tesco – o ile pamiętam firmy Gellwe.

  17. niezapominajkaa85

    witam,
    a czy ktoś może wie gdzie można dostać budyń kokosowy?

  18. najsmaczniejsze.pl

    Niezapominajko, ja kupowałam w Tesco – o ile pamiętam firmy Gellwe.

  19. do jakiej wielkosci foremki układac warstwy ? bo kupiłam to wszystko co jest potrzebne a nie chce zeby mi brakło .

  20. prosze o szybka podpowiedż :) bo musze zdążyć zrobić go na urodziny mamy :)

  21. Moja foremka ma wymiary 10×35 cm, ale można zrobić to w mniejszej, wtedy warstwy będą troszkę grubsze :) albo w kwadratowej np. 20×20 cm

  22. Przy tym cieście można zaryzykować i nie używać formy, należy ułożyć 6 ciastek (w z dłuż dłuższego boku) w dwóch rzędach.

  23. do jakiej wielkosci foremki układac warstwy ? bo kupiłam to wszystko co jest potrzebne a nie chce zeby mi brakło .

  24. prosze o szybka podpowiedż :) bo musze zdążyć zrobić go na urodziny mamy :)

  25. najsmaczniejsze.pl

    Moja foremka ma wymiary 10×35 cm, ale można zrobić to w mniejszej, wtedy warstwy będą troszkę grubsze :) albo w kwadratowej np. 20×20 cm

  26. najsmaczniejsze.pl

    Przy tym cieście można zaryzykować i nie używać formy, należy ułożyć 6 ciastek (w z dłuż dłuższego boku) w dwóch rzędach.

  27. dziekuje za podpowiedz :) i chyba zaryzykuje :)

  28. dziekuje za podpowiedz :) i chyba zaryzykuje :)

  29. Czy przed włożeniem do lodówki to ciasto zafoliowałaś? :)

  30. Czy przed włożeniem do lodówki to ciasto zafoliowałaś? :)

  31. super wygląda pewnie jeszcze lepiej smakuje. pozdrawiam

  32. super wygląda pewnie jeszcze lepiej smakuje. pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*