Wczoraj upiekłam kruche ciasteczka na święta, są pyszne, delikatne i kruche. Uformowałam 50 sztuk przepięknie pachnących ciasteczek, z czego pozostało około 30 sztuk a do świąt jeszcze pozostał ponad tydzień. Muszę głęboko je zakopać, w innym przypadku nie dotrwają do Wigilii.
Księżyce robi się bardzo szybko, zagniecione ciasto nie wymaga chłodzenia tak jak inne kruche ciasta, szybko się pieką i są gotowe do podania od razu po przygotowaniu.
Migdałowe księżyce zapakowane w ozdobne pudełko albo woreczek, świetnie nadają się jako prezent pod choinkę.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g drobno mielonych migdałów
– 180 g masła
– 80 g cukru pudru
– 1 łyżeczka przyprawy do pierników
– szczypta soli
Oraz:
– 50 g drobnego cukru
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
[:Listonic]
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, mielone migdały, cukier puder, przyprawę do pierników i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść jednolitą masę.
Z ciasta formować kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) a następnie formować księżyce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Księżyce pisec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 10 minut – do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Drobny cukier wymieszać z dwoma łyżkami przyprawy do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jeszcze lekko letnie księżyce obsypywać mieszanką i układać na półmisku.
Śliczne są te księzyce. Chetnie bym zjadła jednego :)
Majanko, zapraszam, mam odłożone pyszności dla specjalnych gości :)
Śliczne są te księzyce. Chetnie bym zjadła jednego :)
Ja jeszcze nie robiłam ciasteczek o takim kształcie, ale za to mam na nie foremki :)Czekają na okazję
Ewo, moje bez foremki, sama formowałam księżyce :)
Majanko, zapraszam, mam odłożone pyszności dla specjalnych gości :)
az kusza, zeby je schrupac:)
Ja jeszcze nie robiłam ciasteczek o takim kształcie, ale za to mam na nie foremki :)Czekają na okazję
Ewo, moje bez foremki, sama formowałam księżyce :)
az kusza, zeby je schrupac:)