Miałam ochotę na dobre ciasto, najlepiej z kremem. A że na krówki zawsze mam ochotę postanowiłam wypróbować ciasto Krówka od Delecty. W pudełku znajduje się kilka woreczków z proszkiem, które wystarczy wymieszać z jajkami, mlekiem, wodą i masłem według proporcji zapisanych na opakowaniu. Takie ciasto to nic prostszego, chwila miksowania, pieczenie, schłodzenie i ciasto gotowe, jeszcze tylko polewa o smaku moich ulubionych cukierków. I gotowe.
Ciasto ma delikatny miodowo-korzenny smak a przełożony jest lekkim kremem waniliowym. Na jego wierzchu polewa toffi o charakterystycznej ciągnącej konsystencji, posypana mielonymi orzechami – u mnie migdałami.
A jeśli ktoś już będzie miał dość świątecznych serników, pierników i makowców, proponuję dla odmiany przygotować Krówkę.
Jeżeli macie ochotę na bardziej kolorowe i fikuśnie ciasto to Krówka łaciata jest jak najbardziej odpowiednia.
Swego czasu bardzo często przygotowywałam to ciasto – mój Tata je uwielbia! Odkąd nauczyłam się piec „od podstaw” zdecydowanie rzadziej sięgam po gotowce. Niemniej ten jest jednym z tych, po które warto sięgnąć w sytuacji awaryjnej – naprawdę smaczny :)
Gin, zgadzam się w 100%, ja również jestem za tym, aby samemu piec ciasta, ale czasami warto mieć w pogotowiu takie ciasto jak Krówka. Jeżyka próbowałaś? Nam posmakował. :)
Swego czasu bardzo często przygotowywałam to ciasto – mój Tata je uwielbia! Odkąd nauczyłam się piec „od podstaw” zdecydowanie rzadziej sięgam po gotowce. Niemniej ten jest jednym z tych, po które warto sięgnąć w sytuacji awaryjnej – naprawdę smaczny :)
Gin, zgadzam się w 100%, ja również jestem za tym, aby samemu piec ciasta, ale czasami warto mieć w pogotowiu takie ciasto jak Krówka. Jeżyka próbowałaś? Nam posmakował. :)
czy ktos zna i moze podac prepis na biszkopt choc troche podobny do tego od delecty? Bardzo mi smakowal a tez wole sama od podstaw przygotowac ciasto :) z gory dziekuje
czy ktos zna i moze podac prepis na biszkopt choc troche podobny do tego od delecty? Bardzo mi smakowal a tez wole sama od podstaw przygotowac ciasto :) z gory dziekuje