Tortilla to mega szybkie i przepyszne danie. Pod warunkiem, że placki sami przygotujecie. Ja do tej pory miałam wielki strach w oczach jak tylko pomyślałam, o zrobieniu samemu placków do tortilli. Oj długo szukałam przepisu, zawsze kończyło się tym samym stwierdzeniem – nie wyjdą.
No i to był mój błąd, bo wyszły i to bardzo pyszne. Z dodatkiem warzyw i soczystego kurczaka są idealne.
Tortille podałam z zieloną sałatą. Można a nawet wskazane byłoby przygotowanie sosu jogurtowego czy czosnkowego. Niestety nie zdążyłam go przygotować, byliśmy głodni i kuszeni zapachem smażonych warzyw i kurczaka, że zdążyłam tylko przygotować sałatę.
Składniki:
– tortille pszenne (6-8 szt.)
– 500 g piersi kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 150 g miąższu dyni
– 100 g sera
– sól, pieprz cayenne, słodka papryka
[:Listonic]
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso pokroić w paski, podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski paprykę, chwilę podsmażyć, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko razem poddusić przyprawiając do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.
Farsz nałożyć na tortillę, posypać startym serem, zawinąć (jak krokieta) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Tortillę zapiekać (podgrzewać do uzyskania jednolitej temperatury) przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
A tu znajdziecie przepis na tortille pszenne.