Ciasto czekoladowe robi się bardzo szybko. Z podanych składników wychodzi niewielka porcja ciasta – tak na jeden kęs – do jednej kawki :) Chcąc pożywić większą część rodzinki i znajomych polecam powiększyć porcję x2.
Składniki:
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g margaryny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + 20 g
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Margarynę roztopić w garnuszku, dodać czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Do masy jajecznej dodać czekoladę z margaryną, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodać pokruszone 20 g czekolady, wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy (18-20 cm średnicy).
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
wow, zachwycające:)
wow, zachwycające:)