Jak przygotować przecier pomidorowy? Otóż nic prostszego. Jak dobrze pójdzie, już po godzinie będzie kusił pięknym intensywnym kolorem i cudownym zapachem pomidorów i cebuli zebranych z ogródka rodziców.
Taki przecier świetnie nadaje się do pizzy czy zapiekanek (trzeba tylko doprawić ulubionymi ziołami), a dzieci będą zachwycone, gdy dostaną go do kanapek albo domowych frytek.
A już niedługo pizza wiejska do której zamiast sosu pomidorowego dałam domowy przecier pomidorowy.
Składniki:
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulkę, przyprawić szczyptą soli i zrumienić. Pomidory umyć i sparzyć, zdjąć skórki i usunąć gniazda nasienne (w moich pomidorach było ich niewiele). Pomidory zmiksować (z chwilowego braku blendera ja swoje pomidory zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa) i dodać do usmażonej cebulki. Pomidory gotować na średnim ogniu odparowując wodę i od czasu do czasu mieszając. Doprawić cukrem.
Gotowy przecier pomidorowy przełożyć do czystych i sparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Z podanych składników wychodzi około 450 ml przecieru pomidorowego.