Dżem z truskawek i czarnej porzeczki

Dżem z truskawką i czarną porzeczką

Postanowiłam podzielić się przepisem na dżem z truskawką i czarną porzeczką, który nam bardzo posmakował. Sami wiecie, że czas zacząć chomikować zapachy lata, tak aby było co wspominać w jesienną pluchę i zimowe mrozy. Co prawda ze znalezieniem truskawek jest mały problem, ale może w przydomowych ogródkach jeszcze garstka się zbierze. Bo warto. Dżem jest lekko słodki, aromatyczny i nie wiem czy dotrzyma do zimy.

Dżem z truskawek i czarnej porzeczki

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 0,5 kg cukru żelującego 3:1

Przygotowanie:
Owoce opłukać i oczyścić, przerzucić do garnka i lekko rozgnieść (niekoniecznie). Zasypać cukrem żelującym, wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż ostygną.

Truskawki i czarne porzeczki

6 komentarzy

  1. na pewno warto..:-)

  2. na pewno warto..:-)

  3. Wiem ze jeszcze daleko do wiosny ale zaciekawil mnie przepis i chcialam go spisac zeby zrobic taki dziem jak przyjdzie okazja. Moje pytanie, co to znaczy „0,5 kg cukru żelującego 3:1”

  4. Olu, to taki specjalny cukier, który dodaje się do owoców aby był słodki a jednocześnie związał luźną konsystencję owoców. Do kupienia chyba w większości sklepach, stoi obok zwykłego cukru. Nie umknie Ci. Jest sporo firm, np: Diamant, Dr. Oetker, Delecta.

  5. Wiem ze jeszcze daleko do wiosny ale zaciekawil mnie przepis i chcialam go spisac zeby zrobic taki dziem jak przyjdzie okazja. Moje pytanie, co to znaczy „0,5 kg cukru żelującego 3:1”

  6. najsmaczniejsze.pl

    Olu, to taki specjalny cukier, który dodaje się do owoców aby był słodki a jednocześnie związał luźną konsystencję owoców. Do kupienia chyba w większości sklepach, stoi obok zwykłego cukru. Nie umknie Ci. Jest sporo firm, np: Diamant, Dr. Oetker, Delecta.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*