Pierożki z makiem robiłam pierwszy raz. Wyszły pyszne, może zbyt za słodkie? Chociaż nie, jak dla mnie lubiącej słodkości były akurat. Do złudzenia przypominają w smaku kutię, którą robi co roku moja babcia.
Kto lubi rodzynki w całości nie musi ich mielić przygotowując farsz, ja rodzynki lubię tylko na sucho, te z ciast lądują na brzegu talerzyka.
- 300 g mąki tortowej
- 100 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g maku
- 300 ml mleka
- 40 g rodzynek
- 40 g mielonych orzechów włoskich
- 40 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 żółtko
[:Listonic]
Przygotowanie:
Farsz: Mak opłukać i przesypać do wrzącego mleka, gotować na małym ogniu przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu.
Przestudzić mak (jeżeli w maku zostało trochę mleka trzeba go odcedzić) i razem z rodzynkami zmielić dwukrotnie na drobnym sitku.
Do maku dodać rozpuszczone masło i pozostałe składniki farszu, wymieszać.
Ciasto: Do mąki dodać sól, roztrzepane jajko, olej i wodę. Wyrobić elastyczne ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody, jeżeli się klei – lekko podsypać mąką).
Przykryć i odstawić na około 15 minut aby ciasto odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładać farsz. Sklejać brzegi formując pierożki.
Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Inne wypróbowane tradycyjne ciasto na pierogi znajdziecie pod tym linkiem.
Pierożki najlepiej podawać od razu po wyjęciu z wody.
z makiem nie jadłam, ba nawet o takich nie słyszałam:) …a wyglądaja smakowicie:) pozdrawiam ciepło
O pierogach z makiem słyszałam, ale nigdy nie miałam jeszcze okazji spróbować. Na pewno by mi posmakowały, bo bardzo lubię potrawy z makiem.
Mój wujek jest ze stron gdzie się jada, więc miałam okazję spróbowac, są super, ciekawe, czy moim dzieciom by smakowały, bo one u mojej cioci na Wigilii jeszcze nie miały okazji byc.
z makiem nie jadłam, ba nawet o takich nie słyszałam:) …a wyglądaja smakowicie:) pozdrawiam ciepło
O pierogach z makiem słyszałam, ale nigdy nie miałam jeszcze okazji spróbować. Na pewno by mi posmakowały, bo bardzo lubię potrawy z makiem.
Mój wujek jest ze stron gdzie się jada, więc miałam okazję spróbowac, są super, ciekawe, czy moim dzieciom by smakowały, bo one u mojej cioci na Wigilii jeszcze nie miały okazji byc.
z makiem to dla mnie zupełna nowość. wyglądają tak cudnie świątecznie;)
kuszące :)
z makiem to dla mnie zupełna nowość. wyglądają tak cudnie świątecznie;)
kuszące :)
Przymierzam sie w tym roku wlasnie do pierogow z makiem :) Ciekawa jestem tylko czy znajde czas aby je przygotowac :)) twoje pierozki wygladaja przepysznie. Az slinka leci :))
Przymierzam sie w tym roku wlasnie do pierogow z makiem :) Ciekawa jestem tylko czy znajde czas aby je przygotowac :)) twoje pierozki wygladaja przepysznie. Az slinka leci :))