To jest jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, dodać owoce sezonowe – i do piekarnika. Ciasto jest bardzo pyszne i od razu uprzedzam – jeżeli czekacie na gości, zróbcie ciasto z podwójnej porcji. Smacznego.
Składniki (forma o średnicy 20 cm)
– 200 g masła
– 160 g cukru
– 4 jajka
– 200 g mąki
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sól
– truskawki (borówki, brzoskwinie, maliny lub inne owoce sezonowe)
– cukier puder
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Dodając po jednym jajku nadal ucierać. Przesiać mąkę. Połączyć obie mąki, dodać proszek do pieczenia, wymieszać z masą aby powstało gładkie ciasto.
Średnią formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Truskawki opłukać, oczyścić i osuszyć. Owoce poukładać na cieście lekko dociskając (ciężkie owoce, np. borówki dobrze jest obtoczyć w mące aby nieopadły na sam spód ciasta).
Ciasto piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
pychota!!!!!!!!!!!!
pychota!!!!!!!!!!!!
Pyszne , Polecam!
Pyszne , Polecam!
NO SUPER WYŚMIENITE TYLKO—-Średnią formę- tz ?proporcje dla góra 2 osób to mała forma a 4 to średnia bo przepis jest na małą formę-chyba że ktoś porcjuje jak cukierni po 0,5 porcji
NO SUPER WYŚMIENITE TYLKO—-Średnią formę- tz ?proporcje dla góra 2 osób to mała forma a 4 to średnia bo przepis jest na małą formę-chyba że ktoś porcjuje jak cukierni po 0,5 porcji
Dominiska i Anonimie – dziękuję
Tim itom – tak, to jest ciasto tak na jeden raz aby się nie znudziło, a pieczone w formie o średnicy 20 cm
Dominiska i Anonimie – dziękuję
Tim itom – tak, to jest ciasto tak na jeden raz aby się nie znudziło, a pieczone w formie o średnicy 20 cm
wczeraj upiekłem w tortownicy 24 cm.jest ok. Ciacho chyba wyszło dobre bo wszystko zjedli a teraz piekę następne
Władek – super, cieszę się a i ja nabrałam na nie ochoty więc jutro będę piec :)
wczeraj upiekłem w tortownicy 24 cm.jest ok. Ciacho chyba wyszło dobre bo wszystko zjedli a teraz piekę następne
Władek – super, cieszę się a i ja nabrałam na nie ochoty więc jutro będę piec :)
Bardzo chce upiec to ciasto,wyglada smakowicie.
Jednak mam pare pytan
-blaszka o srednicy 18 cm,bedzie dobra?
-czy zamiast masla moge uzyc margaryny?
-czy moge „ucierac” mikserem ?:)
Pozdrawiam serdecznie
Kasiu, blaszka może być ciut mniejsza, masło można zastąpić margaryną (często tak robię) a ciasto również ucieram mikserem. Smacznego i pozdrawiam.
Bardzo chce upiec to ciasto,wyglada smakowicie.
Jednak mam pare pytan
-blaszka o srednicy 18 cm,bedzie dobra?
-czy zamiast masla moge uzyc margaryny?
-czy moge „ucierac” mikserem ?:)
Pozdrawiam serdecznie
Kasiu, blaszka może być ciut mniejsza, masło można zastąpić margaryną (często tak robię) a ciasto również ucieram mikserem. Smacznego i pozdrawiam.
Dziekuje serdecznie za odpowiedz.
Zrobilam ciasto ,ale niestety wszystkie truskawki opadly na dno i zrobila sie z nich dzem… :(
Czy moze byc to spowodowane tym,ze pokroilam truskawki?
Pozdrawiam serdecznie
Dziekuje serdecznie za odpowiedz.
Zrobilam ciasto ,ale niestety wszystkie truskawki opadly na dno i zrobila sie z nich dzem… :(
Czy moze byc to spowodowane tym,ze pokroilam truskawki?
Pozdrawiam serdecznie
Kasiu, to że truskawki opadły mogło być winą zbyt rzadkiego ciasta, ja swoje truskawki zazwyczaj przecinam na pół i ciasto jest mokre tylko w ich okolicy
Kasiu, to że truskawki opadły mogło być winą zbyt rzadkiego ciasta, ja swoje truskawki zazwyczaj przecinam na pół i ciasto jest mokre tylko w ich okolicy
To ciasto jest przepyszne!!!
To ciasto jest przepyszne!!!
ciasto pychota :) bardzo łatwe i proponuje piec od razu dwa:) moje rozeszlo się w 2 minuty jeszcze cieple:)
Upiekłam, tyle, że czas pieczenia wyniósł u mnie 86 minut :-) Nie mam pojęcia dlaczego… Piekarnik mam nowy- Boscha, wiec nie mozliwe żeby słabo grzał. Zobaczymy jak wyszło w smaku…