Babka z tahini

Babka sezamowa z tahini

Smaczna, miękka w środku i chrupiąca na wierzchu babka sezamowa z tahini, czyli z pastą z ziaren sezamu. Babeczka utrzymuje swój zapach i świeżość przez kilka dni.

Co do tahini, jeśli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, to polecam przygotować taką pastę samemu w domu, nie zajmie Wam to zbyt wiele czasu. Przyznam, że ja od niedawna stosuję ją w kuchni i jestem nią zachwycona :) Smacznego!

Babka sezamowa z tahini

Babka sezamowa z tahini

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g sezamu

Do formy:

  • masło do posmarowania blachy
  • sezam do obsypania

Babka sezamowa

Przygotowanie:

Blaszkę z kominkiem posmaruj masłem, a następnie obsyp sezamem (nadmiar odsyp).

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do masy wlej olej, mleko oraz dodaj pastę tahini, wymieszaj tylko do połączenia składników. Następnie wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sezamem – ponownie wymieszaj. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut, aż do zarumienienia się (do suchego patyczka).

Po upieczeniu babkę wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia.

Babka z tahini

Babka Wielkanocna

2 komentarze

  1. Babkę lubię zjeść nie tylko od święta. W cukierniach można je codziennie spotkać, ale jednak z własnego wypieku są najlepsze. trzeba będzie odkurzyć piekarnik i zakasać rękawy do roboty ;)

  2. Babkę lubię zjeść nie tylko od święta. W cukierniach można je codziennie spotkać, ale jednak z własnego wypieku są najlepsze. trzeba będzie odkurzyć piekarnik i zakasać rękawy do roboty ;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*