Beza, kajmak i ciasto kakaowe, czyli rewelacyjne ciasto kostka alpejska na co dzień i na szczególne okazje. Dziś tak świętuję z okazji 7 urodziny bloga najsmaczniejsze.pl :) Pomyślicie, że ciasto jest zbyt słodkie, ale powiem Wam, że dzięki temu, że biszkopt jest kakaowy, a wierzch ciasta obsypany jest gorzką czekoladą, to wszystko mieści się w dopuszczalnej normie słodkości ;) Smacznego!.
Ciasto kostka alpejska
Składniki:
Biszkopt:
- 4 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
- 5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao (ok. 7 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
Warstwa bezowa:
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej krówka
- 100 g masła
- 2 łyżki likieru kukułka lub kawowego
- ok. 200 g małych bezików
Warstwa śmietanowa:
- 200 g śmietany 30 %
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżka żelatyny (niekoniecznie)
Dekoracja:
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach około 18 cm x 28 cm (albo 20 cm x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Biszkopt: Jajka razem z cukrem ubij na puszystą jasną piankę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ? miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie ostudź.
Warstwa bezowa: Masło utrzyj mikserem na puszystą białą masę, pod koniec ucierania dodaj likier kukułka (lub inny). Następnie, cały czas miksując dodawaj po łyżce masy kajmakowej. Gotową masę wymieszać z pokruszonymi bezami i wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt. Wyrównaj.
Warstwa śmietanowa: Zimną śmietanę ubij razem z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Masę śmietanową wyłóż na warstwę bezową i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj gorzką czekoladę. Wstaw do lodówki.
w przepisie na biszkopt nie ma kawy
witam musi smakować nieziemsko moze sie odważę zrobić ? pozdrawiam .
Mmm, do kawy idealne. Zawsze podobają mi się zdjęcia wykonywane do przepisów. One też wpływają na ocenę dania lub wypieku. Ciasto chyba kiedyś smakowałam, a przynajmniej jakieś podobne :)
Mmm, do kawy idealne. Zawsze podobają mi się zdjęcia wykonywane do przepisów. One też wpływają na ocenę dania lub wypieku. Ciasto chyba kiedyś smakowałam, a przynajmniej jakieś podobne :)
Dla mnie to ciasto jest za słodkie ale prezentuje się efektownie:)
Dla mnie to ciasto jest za słodkie ale prezentuje się efektownie:)