Dziś podaję przepis na gulasz wieprzowy z pieczarkami, bardzo łatwy w przygotowaniu i rozgrzewający. Jestem pewna, że ten pomysł na obiad przyda Wam się, bo za oknem zrobiło się jakoś tak jesiennie :) Gulasz polecam podawać z ulubiona kaszą lub pieczywem. Smacznego!
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 3 średnie cebule
- 5 pieczarek
- 500 ml wody
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sos sojowy
- sól, pieprz, papryka chilli
- 1 łyżka mąki rozmieszana w 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, następnie podsmaż w garnku, dodaj pokrojone w kostkę mięso, chwilę podsmażaj, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, zalewamy wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś wszystko do miękkości mięsa (przez około 1,5 godziny) – gulasz polecam przygotować w szybkowarze, dzięki któremu czas duszenia mięsa znacznie się skraca.
Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w cząstki pieczarki, oraz obrana i pokrojoną w cząstki cukinię, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką chilli oraz sosem sojowym.
Sos można również zagęścić. Wystarczy łyżkę mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do gotującego się gulaszu. Duś jeszcze chwilę, mieszając, aby sos dobrze się wymieszał. Gulasz wieprzowy z pieczarkami podawaj z ulubioną kaszą.