Surówka marchewkowa

Surówka z marchewki i natką pietruszki

Surówka z marchewki i natką pietruszki, poleca się do domowych obiadów z porcją mięsa, ziemniaków czy kaszy. Oczywiście surówka najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych marchewek zebranych we własnym ogródku, ale jeśli nie ma co się lubi… Porcja pomarańczowej witaminy uwielbiana jest nawet przez najmłodszych domowników. Smacznego!

Surówka z marchewki i natką pietruszki

Surówka z marchewki i natką pietruszki

Składniki:

  • 2-3 świeże marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (albo majonezu)
  • łyżeczka cukru (albo miodu)
  • łyżeczka oliwy (niekoniecznie)
  • ewentualnie sól do smaku

Surówka z marchewki

Przygotowanie:

Świeżą marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Natkę pietruszki umyj osusz następnie drobno posiekaj, dodaj do marchewki.
Do marchewki dodaj jogurt oraz oliwę albo majonez (w tym przypadku pomiń oliwę) – całość wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem i ewentualnie szczyptą soli. Odstaw na kilkanaście minut.

Surówkę polecam głównie do dań mięsnych podawanych z ziemniakami albo kaszą.

Surówka marchewkowa

Polecam również inne sprawdzone i zdrowe surówki, które polecam do dań mięsnych i ryb:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*