Nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje. Co to takiego? Budyń kokosowy z Chia, czyli szałwią hiszpańską, która jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. To moje ostatnie odkrycie :) Polecam Wam ten produkt, jestem pewna, że takim deserem zachwycicie swoich gości. Smacznego!
Przy okazji przypominam o trwającym konkursie. Niestety nasion Chia w paczuszce brak, ale są inne znakomite produkty :) Zapraszam!
Budyń kokosowy z Chia
Składniki:
- 120 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu do smaku)
- 3 łyżki nasiona chia Sante
- 1/2 szklanka malin (mogą być mrożone – ok. 70 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
do dekoracji
- 50 g świeżych malin
- listki mięty
Przygotowanie:
Do naczynia wlej mleczko kokosowe, dodaj 1 łyżkę syropu klonowy (albo miód) oraz nasiona Chia. Wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
W między czasie maliny zmiksuj razem z pozostałym syropem klonowym na gładki sos. Jeśli nie lubicie pestek w tego typu deserach, polecam sos przetrzeć prze gęste sitko. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody mineralnej.
Następnie jogurt wymieszaj razem z zagęszczonym mlekiem kokosowym z nasionami chia.
W przezroczystych pucharkach umieść masę kokosowo-jogurtową, następnie polej wcześniej przygotowanym sosem malinowym. Udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.
Oczywiście, deser możecie przygotować również z innymi sezonowymi owocami, np. jagodami, truskawkami czy brzoskwinią.
Mniam wygląda przepysznie! Aż cieknie ślinka :3 Pozdrawiam