Bułki drożdżowe z kruszonką

Bułki drożdżowe z nutellą

Naszła mnie ochota na bułki drożdżowe, ale nie takie kupowane w sklepie, tylko takie pachnące, miękkie i świeże. W sklepie takich bułek nie znajdę, więc postanowiłam sama je upiec. Zmodyfikowałam przepis na chałkę, szybko wyrobiłam ciasto, posmarowałam nutellą, zawiązałam supełek i tak oto wyszły smakowite bułki drożdżowe. Z przepisu wyszło osiem średniej wielkości bułek, są tak pyszne, że nie wiem czy zostanie coś na śniadanie. Polecam.

Bułki drożdżowe z nutellą

Składniki:
– 350 g mąki
– 30 g cukru (2 łyżki)
– 7 g drożdży instant (25 g świeżych)
– 190 ml mleka (3/4 szklanki)
– 60 ml wody (1/4 szklanki)
– 30 g masła (2 łyżki)
– 0,5 łyżeczki soli
– nutella

Bułki drożdżowe

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i drożdże instant. W garnuszku podgrzej mleko, wodę i rozpuść masło, a następnie wlej do mąki i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto na bułki

Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, uformuj kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieć ciasto, podziel na sześć równych części. Każdą kulkę uformuj w wałek, a następnie lekko rozwałkuj.

Bułki

Każdy pasek posmaruj nutellą, a następnie delikatnie sklej boki. Z tak powstałych wałków uformuj bułeczki (na środku zrób duży supeł, a następnie jedną końcówkę włóż pod bułkę, a drugą końcówkę włóż w środek bułki).

Przygotowanie bułek

Bułki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Wyrośniętą chałkę posmarować śmietanką (30%) i posypać kruszonką.
Kruszonka:
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
Do miseczki włożyć masło, wsypać mąkę i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Kruszonką posyp bułki posmarowane żółtkiem albo śmietanką 30%

Kruszonka

Tak przygotowaną chałkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut.

Bułki drożdżowe z kruszonką

10 komentarzy

  1. Świetnie wyglądają :) Z nutellą musiały być cudowne :)

  2. mmm… widzę je na śniadanie z kubkiem inki z mlekiem! :)

  3. Świetnie wyglądają :) Z nutellą musiały być cudowne :)

  4. milk_chocolate84

    mmm… widzę je na śniadanie z kubkiem inki z mlekiem! :)

  5. są i śliczne i pyszne!
    aż się pośliniłam!

  6. Są śliczne i na pewno pyszne, nutella to fajny dodatek :) Bardzo podoba mi się wiązanie tych bułeczkowych supełków. Nie wiedziałam, że tak się robi. Super pomysł!

  7. są i śliczne i pyszne!
    aż się pośliniłam!

  8. Są śliczne i na pewno pyszne, nutella to fajny dodatek :) Bardzo podoba mi się wiązanie tych bułeczkowych supełków. Nie wiedziałam, że tak się robi. Super pomysł!

  9. Bułeczki sa przepyszne. Świetnie smakują na śniedanie, kiedy upiecze się je dzień wcześniej wieczorem. Polecam

  10. Bułeczki sa przepyszne. Świetnie smakują na śniedanie, kiedy upiecze się je dzień wcześniej wieczorem. Polecam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*