Muszę się przyznać, że odkąd jestem na swoim – a jest już kilka latek – nigdy nie piekłam udek kurczaka. Stwierdziłam, że czas najwyższy to zrobić. Zakupiłam dwie duże drobiowe nogi i?… stwierdziłam, że tradycyjny sposób to jednak nie dla mnie. Poszukałam, poszperałam, kilka modyfikacji i wyszły super miękkie udka.
Składniki:
– 2 duże udka kurczaka
– 10-20 g masła
– sól
Sos:
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– 3 łyżki ziół prowansalskich
– 3 łyżki oleju
– sok z ? cytryna
– sól
Przygotowane:
Kurczaka umyć, osuszyć. Lekko posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim cienkie plasterki masła, wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i podpiec z obu stron przez około 20 minut.
Sos: W między czasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Kurczaka posmarować połową sosu i zapiekać przez kolejne 30 minut (piec do miękkości). W połowie pieczenia odwrócić kurczaka na drugą stronę i posmarować go resztą sosu.
W między czasie polewać kurczaka sosem zbierającym się dnie naczynia.
Ps. Te ciemne ślady na kurczaku to nie spalenizna tylko przecier pomidorowy, który dostał takiego ciemniejszego kolorku. Udka wyszły pyszne.
Pysznie wygląda :) Robię bardzo podobny tylko bez przecieru :)
Pysznie wygląda :) Robię bardzo podobny tylko bez przecieru :)
Wyglądają bardzo apetycznie:)
Wyglądają bardzo apetycznie:)
no to jak wyszły super, to ja przepis ściągam:) pozdrawiam
no to jak wyszły super, to ja przepis ściągam:) pozdrawiam