Tarta cytrusowa chodziła za mną już od dawna. Kilka dni temu kupiłam cytryny i specjalnie położyłam je na wierzchu, aby przypominały mi o tym cieście i zmotywowały do przygotowania przepisu na tartę cytrusową. Wczoraj korzystając z kilku chwil wolnego czasu, postanowiłam ją upiec. Tarta okazała się bardzo smaczna, a lekko kwaskowy smak musu cytrusowego łagodzi słodka beza. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki
– 50 g masła
– żółtko
– 1 łyżka kwaśniej śmietany
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
– 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytrusów (2 cytryny + 1 pomarańcza)
– 5 jaj
– 80 g masła
– 200 g cukru pudru
Beza:
– 2 białka
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę oraz cukier puder z cukrem waniliowym. Na końcu wlej wodę i wyrób gładkie jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj (podsypując mąką) na okrągły placek, a następnie delikatnie przenieś do formy o średnicy 29 cm. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i lekko obciąż (np. fasola). Piecz w piekarniku rozgrzanym 200°C przez 15 minut.
Nadzienie: W garnku umieść jajka, masło i cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając (należy uważać, aby białko się nie ścięło), aż wszystkie składniki się połączą. Cytrusy umyj i sparz skórkę. Zetrzyj skórkę z cytryn i pomarańczy, następnie wyciśnij sok (powinno wyjść około 250 ml). Do masy w garnku dodaj otartą skórkę i sok. Podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć.
Gęstą masę przelej na upieczony spód tarty, piecz przez 20 minut w temp. 200°C.
Beza: Białka lekko ubij razem z cukrem, tak, aby masa była lekko płynna – jeżeli chcesz, aby beza była wysoka, należy zwiększyć ilość białek i dłużej ubijać, aż piana będzie gęsta.
Wyjmij ciasto z piekarnika i lekko przestudź (jeżeli ciasto jest już bardzo wypieczone, przykryj je folią aluminiową, aby się nie spaliło). Zmniejsz temperaturę piekarnika do około 150°C, pianę przelej na upieczony mus. Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut (aż do zarumienienia bezy).
Przed podaniem, ciasto dobrze jest schłodzić.
kusi mnie cytrynowa, kojarzy mi się z orzeźwieniem :)
Przepysznie wygląda:) na widok tej tarty przypomniał mi się serial „Mildred Pierce” z Kate Winslet- Mildred piekła tego typu pyszności paje jabłkowe, szarlotki i właśnie tarty.
Wygląda pysznie :)
kusi mnie cytrynowa, kojarzy mi się z orzeźwieniem :)
Przepysznie wygląda:) na widok tej tarty przypomniał mi się serial „Mildred Pierce” z Kate Winslet- Mildred piekła tego typu pyszności paje jabłkowe, szarlotki i właśnie tarty.
Wygląda pysznie :)
Uwielbiam tarty wszelkiego typu i juz dawno chodzi za mna wlasnie taka . Mam jednak 3 pytanka co do przepisu:
1. W skladnikach ciasta wspomina sie o smietanie ale nie pisze kiedy ja dodac. Po wodzie czy przed.
2.Skorke z cytrusow nalezy „smazyc” czy „spazyc”? No bo jesli pozniej nalezy ja „zetrzec”…
3.Nie ma nic wspominianego o tym ile czasu i w jakiej temperaturze nalezy piec tarte po nalozeniu piany na beze.
A swoja droga to przepis dodaje juz moja liste do wyprobowania :)
Uwielbiam tarty wszelkiego typu i juz dawno chodzi za mna wlasnie taka . Mam jednak 3 pytanka co do przepisu:
1. W skladnikach ciasta wspomina sie o smietanie ale nie pisze kiedy ja dodac. Po wodzie czy przed.
2.Skorke z cytrusow nalezy „smazyc” czy „spazyc”? No bo jesli pozniej nalezy ja „zetrzec”…
3.Nie ma nic wspominianego o tym ile czasu i w jakiej temperaturze nalezy piec tarte po nalozeniu piany na beze.
A swoja droga to przepis dodaje juz moja liste do wyprobowania :)
Magda, tarta jest orzeźwiająca, zwłaszcza jak jest dobrze schłodzona :)
Doma, dawno nie piekłam szarlotek, chyba muszę to nadrobić :)
Kamciss, dziękuję :)
Mosia, dziękuję za uwagi. Już naniosłam Twoje uwagi. Śmietanę dodaj razem z żółtkiem. Skórkę cytryny należy sparzyć, a później zetrzeć. Po upieczeniu ciasta z musem cytrusowym, trzeba zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia się bezy. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, służę pomocą :)
Magda, tarta jest orzeźwiająca, zwłaszcza jak jest dobrze schłodzona :)
Doma, dawno nie piekłam szarlotek, chyba muszę to nadrobić :)
Kamciss, dziękuję :)
Mosia, dziękuję za uwagi. Już naniosłam Twoje uwagi. Śmietanę dodaj razem z żółtkiem. Skórkę cytryny należy sparzyć, a później zetrzeć. Po upieczeniu ciasta z musem cytrusowym, trzeba zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia się bezy. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, służę pomocą :)
Idealne połączenie – kwaśne nadzienie si słodziutka beza :)
Idealne połączenie – kwaśne nadzienie si słodziutka beza :)
Czy aby na pewno mialam dodac mąke ziemniaczana do bezy?
Natalia, ja dodaję.
Czy aby na pewno mialam dodac mąke ziemniaczana do bezy?
Natalia, ja dodaję.