Jest sezon na szparagi, więc zupa krem ze szparagów z łososiem też musi być :) Tym razem krem podałam z plastrami wędzonego łososia – to był świetny pomysł. Zupa jest delikatna i aromatyczna. Smacznego
Krem ze szparagów z łososiem
Składniki:
- ? kg szparagów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml kremowej śmietany 18%
- 1 cebula
- 100 g wędzonego łososia
- 1 ? łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, wlej 1/2 l bulionu warzywnego, dodaj posiekaną marchewkę, przyprawy i gotuj przez 15 minut. Szparagi opłucz, obierz i odetnij zdrewniałe końcówki, przełóż do gotującej się cebuli i marchewki – gotuj przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, a warzywa zmiksuj. Wlej pozostały bulion i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i zrumień ją. Zasmażkę rozprowadź zupą, następnie całość dodaj do garnka z kremem ze szparagów. Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Gorący krem ze szparagów rozlej do talerzy, dodaj wędzonego łososia pokrojonego w paski.
Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie zielonych szparagów, to polecam ten przepis na krem z zielonych szparagów oraz przepis na tartę z zielonymi szparagami.
bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)
bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)
witam, czy ten krem jest z zielonych szparagow?