Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Gęsta, pachnąca i syta, taka właśnie jest zupa grzybowa. Polecam ugotować ją na kwaśno, lub z dodatkiem słodkiej śmietanki, dzięki której zupa jest jeszcze bardziej kremowa. Tą właśnie smaczną i aromatyczną zupą grzybową rozpoczynam sezon jesienny :) Smacznego!

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego (lub drobiowy)
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 600 g grzybów (oczyszczone i wstępnie obgotowane prawdziwki, koźlaki, maślaki)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe cebula
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (ew. słodka śmietanka)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz – do smaku

Zupa grzybowa z borowikami

Przygotowanie:
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki i dodaj do bulionu – gotuj przez około 7 minut. W tym czasie grzyby pokrój na cząstki i dodaj do gotujących się warzyw. Do garnka włóż listek laurowy i ziele angielskie i gotuj przez około 15 minut (aż warzywa będą miękkie). W tym czasie cebulki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozpuszczonym maśle. Następnie dodaj do niej mąkę i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj, aż mąka lekko się zarumieni, dodaj jedną chochlę zupy, dokładnie wymieszaj, następnie całość przelej do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie zupy

Gotuj przez kolejne 10-15 minut, następnie zupę zabiel jogurtem (albo śmietanką) – ja lubię zupę grzybową na kwaśno, więc dodałam jogurt, słodka śmietanka doda kremowego posmaku zupie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa grzybowa na kwaśno

Zupa z grzybami

  • Oj, zjadłbym już sobie taką, ale trzeba najpierw poszukać składników i je odpowiednio zmiksować… Szkoda, że nie drukujemy jedzenia w drukarkach 3D, ale to pewnie już wkrótce będzie w każdej restauracji :)