Smaczna, miękka w środku i chrupiąca na wierzchu babka sezamowa z tahini, czyli z pastą z ziaren sezamu. Babeczka utrzymuje swój zapach i świeżość przez kilka dni.
Co do tahini, jeśli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, to polecam przygotować taką pastę samemu w domu, nie zajmie Wam to zbyt wiele czasu. Przyznam, że ja od niedawna stosuję ją w kuchni i jestem nią zachwycona :) Smacznego!
Babka sezamowa z tahini
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru kryształ
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100 g pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g sezamu
Do formy:
- masło do posmarowania blachy
- sezam do obsypania
Przygotowanie:
Blaszkę z kominkiem posmaruj masłem, a następnie obsyp sezamem (nadmiar odsyp).
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do masy wlej olej, mleko oraz dodaj pastę tahini, wymieszaj tylko do połączenia składników. Następnie wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sezamem – ponownie wymieszaj. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut, aż do zarumienienia się (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia.
Babkę lubię zjeść nie tylko od święta. W cukierniach można je codziennie spotkać, ale jednak z własnego wypieku są najlepsze. trzeba będzie odkurzyć piekarnik i zakasać rękawy do roboty ;)
Babkę lubię zjeść nie tylko od święta. W cukierniach można je codziennie spotkać, ale jednak z własnego wypieku są najlepsze. trzeba będzie odkurzyć piekarnik i zakasać rękawy do roboty ;)