Banoffee Pie

Banoffee Pie

Banoffee Pie to pyszne ciasto bez pieczenia. Tak, nie ukrywam, ciasto jest słodkie i kaloryczne, ale po jednym kawałku sięgam po drugi. Więc możecie się domyśleć jakie to dobre ;) Do tego filiżanka mocnej kawy i można zaczynać weekend. Smacznego!

Banoffee Pie

Banoffee Pie

Składniki (forma o średnicy 20 cm):

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 300 g masy kajmakowej
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2-3 banany
  • cukier puder
  • do dekoracji kakao, czekolada albo płatki czekoladowe

Ciasto bananowe

Przygotowanie:

Ciasteczka dokładnie zmiksuj, następnie dodaj miękkie masło – całość miksuj w malakserze, aż do uzyskania „mokrego piasku”. Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

Na zastygnięty spód ciasta wyłóż masę kajmakową, następnie ułóż obranego i pokrojonego w plasterki banana. Wstaw do lodówki.

Śmietankę z odrobiną cukru pudru ubij na sztywną pianę. Jeśli zostało troszkę banana, możesz pokroić go i wymieszać z ubitą śmietaną. Całość wyłóż na schłodzony wierzch tarty. Banoffee Pie udekoruj posiekaną czekoladą albo oprósz kakaem.

Ciasto bez pieczenia

Jeden komentarz

  1. ja czasami do kajmaku dodaje nieco soli zeby nie byl tak bardzo slodki, rewelacja :) to ciasto zrobilabym tez na krakersach slonych zeby ta slodycz przelamac :) co by nie mowic ciasto jak zwykle wyglada oblednie apetycznie :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*