Dziś mam dla Was przepis na delikatny malinowy deser z bitą śmietaną – idealny nie tylko na słodki, walentynkowy dzień, ale także na każdą inną okazję w ciągu roku :) Taki deser możecie przygotować za każdym razem z inną galaretką i owocami, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Smacznego!
Malinowy deser z bitą śmietaną
Składniki:
- 400 ml wrzącej wody
- 1 galaretka malinowa, proszek (albo z owoców leśnych)
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
- kilka malin (lub innych owoców leśnych)
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw do wystudzenia, nie pozwalając aby stężała. 1/2 szklanki śmietanki ubij, następnie delikatnie połącz z 1/2 szklanki płynnej (ostudzonej) galaretki. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Na stężałą piankę przelej pozostałą galaretkę, wrzuć kilka oczyszczonych malin (albo innych owoców leśnych) i ponownie wstaw do lodówki, aby galaretka się ścięła. Pozostałą kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietankę przełóż do szprycy i udekoruj pucharki. Posyp kolorową posypką.
Spróbowałam zrobić malinową i czekoladową śmietankę do gofrów! myślę że będą smakowały Mi i moim dzieciom,gościom!!!