Rurki z kremem kokosowym wyszły pyszne i to nie tylko moja opinia ;) Są łatwe i szybkie w przygotowaniu i polecam je nie tylko w okresie karnawału. Rurki nie tracą na swoim smaku nawet dwa dni po upieczeniu – warunkiem jest przechowywanie ich w lodówce, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Smacznego!
Rurki z kremem kokosowym
Składniki (porcja na 30 sztuk):
- 2 paczki ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 jajko
- 30 wiśni kandyzowanych (można z nich zrezygnować)
- 150 wiórków kokosowych (ja miałam nasączone spirytusem, które pozostały po likierze kokosowym)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie delikatnie rozwiń, pokrój wzdłuż na 3 pasy, następnie pokroić na kwadraty (prostokąciki) – u mnie wyszło 5. Każdą rurkę owiń ciastem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem (albo samym żółtkiem). Rurki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 16-18 minut ? aż do zarumienienia. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika, lekko przestudzić i usuń z nich rurki. Odłóż do ostygnięcia.
Schłodzona śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj schłodzony serek mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać do smaku cukier puder oraz wiórki kokosowe i ponowie wymieszaj. Rurki nadziewaj do połowy kremem, następnie włóż wisienkę kandyzowaną i dopełnij kremem kokosowym.