Banoffee Pie to pyszne ciasto bez pieczenia. Tak, nie ukrywam, ciasto jest słodkie i kaloryczne, ale po jednym kawałku sięgam po drugi. Więc możecie się domyśleć jakie to dobre ;) Do tego filiżanka mocnej kawy i można zaczynać weekend. Smacznego!
Banoffee Pie
Składniki (forma o średnicy 20 cm):
- 220 g ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 300 g masy kajmakowej
- 400 ml śmietanki 30 %
- 2-3 banany
- cukier puder
- do dekoracji kakao, czekolada albo płatki czekoladowe
Przygotowanie:
Ciasteczka dokładnie zmiksuj, następnie dodaj miękkie masło – całość miksuj w malakserze, aż do uzyskania “mokrego piasku”. Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.
Na zastygnięty spód ciasta wyłóż masę kajmakową, następnie ułóż obranego i pokrojonego w plasterki banana. Wstaw do lodówki.
Śmietankę z odrobiną cukru pudru ubij na sztywną pianę. Jeśli zostało troszkę banana, możesz pokroić go i wymieszać z ubitą śmietaną. Całość wyłóż na schłodzony wierzch tarty. Banoffee Pie udekoruj posiekaną czekoladą albo oprósz kakaem.
ja czasami do kajmaku dodaje nieco soli zeby nie byl tak bardzo slodki, rewelacja :) to ciasto zrobilabym tez na krakersach slonych zeby ta slodycz przelamac :) co by nie mowic ciasto jak zwykle wyglada oblednie apetycznie :)