Dziś mało świątecznie, ale za to bardzo smacznie. Przepis na szkolne ciasteczka ze słonecznikiem i orzechami, które dzieciaki z przyjemnością podjadają i zabierają do szkoły, a i mama z chęcią podkrada do pracy ;) Ciasteczka są chrupiące, pachnące – wprost idealne. Smacznego!
Szkolne ciasteczka ze słonecznikiem
Składniki:
- 150 g zmiksowanych płatków owsianych
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru (dałam 50 g cukru białego i 50 g cukru trzcinowego)
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1 jajko
- aromat migdałowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem. Dodaj jajko i kilka kropli aromatu migdałowego – ponownie zmiksuj. Do ciasta dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj zmiksowane płatki owsiane, pestki słonecznika i drobno posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie kulki delikatnie rozpłaszcz łyżeczką, tak, aby powstały płaskie okrągłe ciasteczka. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15-18 minut, aż ciasteczka się zarumienią..