Pierniczki Kruidnoten

Pierniczki Kruidnoten

Przepis na uwielbiane przez dzieci pierniczki Kruidnoten (Kruidnootjes) to malutkie, ciemnobrązowe, okrągłe ciasteczka o płaskim spodzie i charakterystycznym aromatyczno-korzennym smaku oraz zapachu. Jeśli zapomnieliście o pierniczkach, albo nie mieliście na nie czasu, to te są idealnym rozwiązaniem.

Do zabawy w toczeniu kuleczek koniecznie zaproście dzieci oraz ich koleżanki i kolegów. Zapewniam, że będą miały sporo zabawy. Dzięki temu przygotujecie je bardzo szybko. Smacznego!

Pierniczki Kruidnoten

Pierniczki Kruidnoten

Składniki (około 30-40 małych ciasteczek):

  • 115 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Holenderskie pierniczki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier przyprawę do piernika, kakao oraz szczyptę soli. Następnie dodaj mokre składniki (miód, miękkie masło oraz mleko). Ze wszystkich składników wyrób ciasto na jednolitą, gładka masę. Następnie z ciasta formuj małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i układaj je na wcześniej przygotowanej blaszce, zachowując odstępy. Blaszkę z kuleczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka piecz przez 20 minut.
Upieczone ciasteczka ostudź. Następnie, upieczone i przestudzone ciasteczka przełóż do szczelnie zamykanej puszki albo słoja.

Przepis na szybkie pierniczki

Polecam również inne pyszne i sprawdzone przepisy na pierniczki:

3 komentarze

  1. One są smakowite i proste do zrobienia. Piękne Ci wyszły.
    Wesołych Świąt !:)

  2. One są smakowite i proste do zrobienia. Piękne Ci wyszły.
    Wesołych Świąt !:)

  3. LIK Czarter Jachtów

    Zawsze je robię gdy mam ochotę na jakąś smaczną przekąskę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*